Pro média
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno společně uvařili letní speciál
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a jeho okolí na Mendlově náměstí. Jde o první výsledek spolupráce mezi univerzitou a pivovarem, instituce spolu v březnu letošního roku podepsaly memorandum.
Tato jedinečná spolupráce spojuje tradici a inovaci, které obě instituce představují. Spojení odborných znalostí studentů a vyučujících Mendelovy univerzity s mistrovstvím sládků pivovaru Starobrno vedlo k vytvoření piva, které osloví jak milovníky klasického piva, tak i ty, kteří hledají nové chuťové zážitky.
Autorem receptury je vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják. „Půjde o pivo typu APA, s nižší stupňovitostí a dobrou pitelností. Zkrátka příjemný letní speciál,“ uvedl Jiří Brňovják. Společně uvařené pivo je dalším pokračováním spolupráce, která se intenzivněji začala odvíjet v letošním roce. Vedení pivovaru a univerzity totiž v polovině března uzavřelo memorandum o spolupráci, které podepsala ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková. Na univerzitě od letošního roku existuje nový studijní program Pivovarství a sladařství, v rámci kterého je i během studia je důležité zkusit si své znalosti v praxi ve firmách, a mít tak průpravu do budoucího zaměstnání.
„Studenti s pivovarem Starobrno uvaří na Mendel Festival dvě várky piva. Procvičí se tak v práci na pivovarské technice, setkají se s představiteli Starobrna, můžou se domluvit i na ročníkové praxi, a nakonec se zúčastnit i Mendel festivalu. Jistě je to pro všechny strany přínosná spolupráce. V rámci nového studijního programu Pivovarství a sladařství jsme chtěli podepsat memorandum o spolupráci s dvěma stabilními organizacemi v rámci pivovarství a sladařství v České republice. Se sladařstvím nás pojí memorandum s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a s pivovarstvím pak memorandum s pivovarem Starobrno,“ uvedl Tomáš Gregor, garant studijního programu Pivovarství a sladařství na Agronomické fakultě MENDELU.
Pivovarnictví mělo a má v našem státě klíčové postavení. Pivo je totiž dominantní nápoj v českých restauracích i stravovacích provozovnách. „Podle Českého statistického úřadu obyvatelé Československa vypili ve druhé polovině 20. let minulého století za rok v průměru 68 litrů piva na osobu, aktuální údaje odkazují na 142,9 litrů piva. Obliba piva neklesá, i když se v minulosti objevily covidové restrikce, změny DPH nebo nárůst cen energií. Tak jako u jiných potravinářských komodit, se provozovatelé potravinářských podniků musí přizpůsobit okolnostem a cílit na spotřebitele. Uvidíme, jak statistiky ovlivní proběhlé mistrovství světa v hokeji, nebo třeba počasí v letní sezóně,“ dodal Miroslav Jůzl, vedoucí Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
DOSTUPNÉ JENOM NA MENDEL FESTIVALU
Starobrno Chmendel bude moci veřejnost ochutnat pouze na jednom místě. Tím je Mendel festival, který se koná každoročně v Brně, a slaví odkaz a přínosy zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Festival nabízí bohatý program zahrnující vědecké přednášky, kulturní akce, hudební vystoupení a další aktivity pro širokou veřejnost.
„Mendel festival je oslavou vědy, inovace a kultury. Představení tohoto speciálního piva je skvělým příkladem toho, jak může spolupráce přinést něco výjimečného a obohatit naši akci. Těšíme se, že návštěvníci budou mít možnost ochutnat tento jedinečný produkt,” uvedl Jakub Carda, Zástupce Mendel festivalu.
Pivní speciál bude možné v omezeném množství ochutnat a zakoupit během hudební části festivalu, která se koná 20. července.