Pro média
Zelené pivo z pivovaru Starobrno je „plnoleté“: letos slaví osmnácté narozeniny
Bylinný výluh je připraven, může se začít vařit! Slavné Zelené pivo budou starobrněnští sládci připravovat 30. a 31. ledna. Na velikonoční Zelený čtvrtek si ho pivaři v celé České republice užijí už po osmnácté. K dispozici bude celkem 4520 hektolitrů zeleného piva, přičemž 350 hektolitrů z uvedeného počtu poputuje k našim slovenským sousedům, kde se několik posledních let těší rovněž velké oblibě. Zelené pivo se má začít ve všech hospodách čepovat přesně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 6. dubna.
Zelené pivo se vaří osmnáct let bez přerušení včetně dvou covidových let. Při přípravě letos kvůli neodkladným pracovním povinnostem bude chybět výrobní ředitel HEINEKENU Milan Schramm. „Letos nebudu u lití bylinného výluhu vůbec poprvé. Moc mě to mrzí, ale zastoupí mě ředitelka pivovaru Klára Konupčíková. Jinak musím konstatovat, že osmnáctiny Zeleného piva jsou opravdu krásné výročí. Zelené pivo je bez diskuze nejslavnější speciál v historii pivovaru,“ konstatoval Milan Schramm.
Zelené pivo se osmnáct let vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů běžně používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.
Důležitá složka, bylinný výluh, se připravuje z několika druhů bylin přímo v pivovaru a jeho receptura je po celých osmnáct let stejná a tajná. „Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím. Před několika lety jsme nicméně přece jen prozradili, že jednou z používaných bylin je kopřiva. Řádově potřebujeme litry výluhu,“ uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.
Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webových stránkách www.zelenepivo.cz.